27. kesäkuuta 2013

Välikatsaus opintoihin

Viikkoni alkaa aina tiistaisin Systemstrukturen des Deutschen - luennolla, joka kestää aina tunnin. Siellä edetään joka viikko uuteen kappaleeseen ja oikeastaan kysymyksiä ei juuri ehdi esittää, vaan aika menee kuunnellessa luennoitsijaa. Tenttiviikolla on sitten suullinen koe, joka hieman jännittää. Keskiviikkoaamuun mennessä täytyy palauttaa sitten nettitehtävät, jotta ne ehditään tarkistamaan ennen torstain Seminaarin tuntia. Tehtävät eivät ole olleet kovin hankalia, mutta niiden tekemisessä on silti kulunut aikaa. Ne pitää kirjoittaa nimittäin aina tietyllä tavalla, jotta niiden tarkistaminen olisi nopeampaa. 

Seminaarissa käydään sitten vaikeampia kohtia läpi ennen kuin edetään luennolla esiteltyyn aiheeseen. Tällöin pystyy paremmin esittämään kysymyksiä ja pohtimaan yhdessä hankalia kohtia. Seminaarissa tehdään myös kirjan tehtäviä. Heti seminaarin jälkeen on minulla ollut tutorium-tunti, jossa vielä kertaillaan edellisen viikon asioita tehtävien avulla. Asioiden pitäisi siis jäädä paremmin päähän, kun niitä noin moneen kertaan toistellaan. Arvosanaa annettaessa on pääpaino on kuitenkin heinäkuun tentissä.


Kurssi ei ole tuntunut hirveän vaikealta, sillä keväällä kävin jo Grammatik III, jossa sivuttiin samoja aihepiirejä. Terminologiaa olen kuitenkin joutunut aika nopeaan tahtiin opettelemaan, sillä koko ajan täytyy perustella, miksi pitää kirjoittaa näin eikä noin, tai todistella eri testien kautta lauseiden rakenteita. Kurssi on ehdottomasti ollut kaikista työläin, mutta samalla mielenkiintoisin.


Toisella kurssilla Leksikologiassa on pohdittu saksan kielen semantiikkaa(merkitysoppia). Sinne on joka viikko täytynyt tehdä myös kotitehtäviä ja tulostella luentomuistiinpanoja. Kävin samantyyppisen kurssin syksyllä ruotsin kielessä, mutta tämä on tuntunut haastavammalta. Opettaja on onneksi todella mukava. Jokaisen täytyy kurssilla pitää lyhyt esitelmä omasta leksikologiaan liittyvästä tutkimusaiheesta. Me suomalaiset saamme kuitenkin pitää tämän esitelmän kolmistaan, mutta jokainen joutuu vielä kirjoittamaan oman raportin (3-4 sivua) pääkohdista, joka sitten arvioidaan. Jokseenkin on ryhmämme aihe jo valittuna, mutta nyt pitää vaan alkaa etsiä tietoa.

GastStuBe-kurssista mainitsinkin jo, että teimme siellä esitelmän, jonka piti kestää n. 20 minuuttia. Tällä kurssilla olemme myös käyneet yleisesti esitelmän tekoon liittyviä kohtia, tutustuneet saksalaiseen musiikkiin ja kaupunkiin, grillailleet ja  käyneet opintoretkellä. Lisäksi parina viime kertana olemme suunnitelleet heinäkuulle International Abendiin ohjelmaa. Kurssilla on ollut todella hauskaa ja monet vaihtaritkin puhuvat jo todella hyvin saksaa!

Viimeisin kurssi alkoi viime viikolla: Online Kommunikation: Sprachwissenschaftlichen Perspektiven. Kurssia on vain neljänä perjantaina 14-18:30 ja lopputyönä on tarkoitus kirjoittaa seitsemän sivun mittainen kotitehtävä ja 30 minuutin esitelmä. Toisaalta tiedostin jo toukokuussa tämän, mutta aiheet jaettiin vasta viime viikolla, joten en voinut oikein valmistautua. Nyt täytyy sitten tässä n. kolmessa viikossa yrittää saada jotain aikaiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti